Gå til hovedindhold

Kender du de tre ansættelsesfælder?

Jeg er leder af Mette Mynderup forbereder den nye (mellem)leder på sin rolle som leder med greb og værktøjer til konkrete ledelsessituationer og udfordringer. Fx skal man jo pludselig til at ansætte medarbejdere. Og så er det måske meget godt at kende de tre ansættelsesfælder?

Jeg er leder af Mette Mynderup

Som mellemleder har du ansvar for at ansætte de rette medarbejdere for dig, dit hold og den udfordring, I sammen står over for. Derfor zoomer Jeg er leder også ind på selve ansættelsesinterviewet, samt på før og efter interviewet. Målet er at udfordre dit valg, når du søger den rette kandidat. Derfor præsenteres du først for de tre typiske ansættelsesfælder.

Fælde 1: Du ansætter dig selv!

En klassisk tendens, særligt som ny mellemleder, er, at man ansætter små kloner af sig selv. Det opleves, som om man taler fuldstændig samme sprog og utrolig nemt bliver enige.

MEN: Jo flere personlighedstyper og kompetencer, du har på holdet, jo større er sandsynligheden for, at du har en medarbejder til enhver opgave, der måtte lande på dit bord.

NB: At have forskellige typer ansatte kræver mere af dig som leder, da dine medarbejdere har brug for noget forskelligt.

 

Fælde 2: Du ansætter ikke bedre end dig selv

At frygte konkurrence er et helt klassisk fænomen, særligt som ny leder. Man har netop afgivet de områder, hvor man var i sin komfortzone. Og derfor kan det let føles hårdt ikke at være blandt de bedste længere.

MEN: Pak det væk! Det er en kæmpe styrke for dig som mellemleder at have de bedste spillere på dit hold. Jo dygtigere, jo bedre. Det er et af dine nye succesområder som leder.

NB: Det er ikke usandsynligt, at du møder gamle medarbejdere igen i en anden arbejdssammenhæng – og måske er du den jobsøgende næste gang.

 

Fælde 3: Du ansætter den første, den bedste

Mange mellemledere har primært fokus på at få ansat hurtigt fremfor at få ansat den rette.

MEN: Uanset hvor meget I mangler hænder i jeres afdeling, så gør dig selv og dit team den ulejlighed – før samtalen – at gøre dig klart, hvilken opgave I som team eller virksomhed står over for. 

NB: Hvis du holder styr på niveau, kompetencer og kandidatens engagement for at løse præcis den opgave, har du større succes for at få ansat en stjerne.

I JEG ER LEDER er der også input til den skarpe ansættelsessamtale. Og alt det andet, en ny (mellem)leder har brug for.

Fakta
Jeg er leder – Indsigt, handlekraft, overskud
Af Mette Mynderup
194 sider
Køb bogen her
 

Blå bog

Mette Mynderup

Mette Mynderup er leder, Senior Development Partner inden for forretningsorienteret HR og cand.mag. fra Københavns Universitet. Hun arbejder med at booste udvikling, performance og engagement i organisationer.