Gå til hovedindhold

Arbejdsmiljø – Skab trivsel på arbejdet

Vil du blive klogere på trivsel på arbejdspladsen? Se vores seks anbefalinger til bøger om et godt arbejdsmiljø. Find listen her.

Arbejdsmiljø. Skab trivsel på arbejdet

Hvad er et godt arbejdsmiljø? Svaret afhænger af, hvem du spørger. Der findes ikke kun én metode til at skabe en positiv arbejdskultur og et bedre arbejdsmiljø. Vil du have overblik over forskellige veje til bedre trivsel, findes der masser af bøger, hvor eksperter og erfarne forfattere kommer med konkrete bud.

Flere af bøgerne finder du her på siden. Hos Akademisk Forlag har vi en række fagligt stærke og aktuelle bøger om trivsel på arbejdspladsen. Bliv inspireret, og køb nemt bøgerne her.

Hvad er god trivsel på arbejdspladsen?

God trivsel på arbejdspladsen har flere elementer. Det kan for eksempel være, at medarbejderne mener, de har gode arbejdsvilkår, at de oplever et stærkt socialt fællesskab, og at der er respekt i teamet.

For at opnå god trivsel skal medarbejderne altså være glade for at gå på arbejde. Men hvordan sikrer du et godt arbejdsmiljø – for medarbejdere såvel som ledere? 

Du kan læse vores anbefalinger i nedenstående liste, der har flere gode bud på veje til bedre trivsel på arbejdspladsen.

Luk

Når livet kommer på arbejde af Tine Toft Nørgaard

Når livet kommer på arbejde af Tine Toft Nørgaard

Bog 1: Når livet kommer på arbejde 

Som autoriseret erhvervspsykolog møder Tine Toft Nørgaard ofte mennesker, som har ondt i arbejdslivet. Det er både ledere og medarbejdere, private og offentlige, som tumler med at finde den rette balance mellem privatliv og arbejde. 

Derfor har hun skrevet bogen Når livet kommer på arbejde - Kunsten at skabe balance i en grænseløs tid. Her får du konkrete værktøjer og metoder til, hvordan du kan skabe en mere meningsfuld hverdag.

Bogen er skrevet til alle, men vi kan især anbefale den til dig, som oplever ubalance i relation til arbejdslivet, privatlivet og kombinationen af de to. Den kan også læses af dig, der til daglig er leder, konsulent, selvstændig eller studerende, og som ønsker viden om de dilemmaer, bogen tager fat i.

Luk

Empowerment af Michael Giroux-Drejer og Casper Viderup
 

Empowerment af Michael Giroux-Drejer og Casper Viderup

Bog 2: Empowerment
Sekretariatskonsulent Casper Viderup Eriksen og foredragsholder Michael Giroux-Drejer står bag Empowerment. Bogen er en blanding af letfordøjelig teori om empowerment og praktiske eksempler, der bygger på forskningsresultater og forfatternes erfaringer.

Målet med bogen er, at du som leder kan blive inspireret til, hvordan empowerment kan bidrage til:

  • Højere motivation og trivsel blandt medarbejderne
  • Lavere sygefravær og mere effektive arbejdsgange

Undervejs i Empowerment får du blandt andet en konkret plan for, hvordan din organisation kan komme i gang med bedre trivsel i praksis. Desuden deler bogen inspirerende erfaringer og faglige råd fra en række virksomheder, der arbejder med empowerment.

Luk

Genstart fællesskabet af Stine Reintoft

Genstart fællesskabet af Stine Reintoft

Bog 3: Genstart fællesskabet

Hvordan kan du skabe et stærkt fællesskab på arbejdspladsen? Det spørgsmål sætter autoriseret erhvervspsykolog Stine Reintoft fokus på i sin bog Genstart fællesskabet - Om samarbejde og nye begyndelser.

Bogen er på under 150 sider, men formår at give dig en masse brugbar viden, som kan være med til at skabe et godt arbejdsmiljø. Undervejs forklarer Stine Reintoft, hvordan kriser og store forandringer påvirker os. Hun giver også inspirerende forslag til, hvordan du kan genstarte fællesskabet.

Du kan være helt tryg ved indholdets kvalitet. Stine Reintoft har mere end 16 års erfaring med faglig og personlig udvikling af ledere og medarbejdere på forskellige arbejdspladser. Derudover er hun autoriseret arbejdsmiljørådgiver af Arbejdstilsynet.

Bogen er oplagt for dig, der er leder, arbejder med HR eller underviser i ledelse eller emner inden for organisation, arbejdsliv og arbejdsmiljø, såvel som dig, der er en del af et arbejdende fællesskab.

Luk

Støjfri ledelse af Bastian Overgaard

Støjfri ledelse af Bastian Overgaard

Bog 4: Støjfri ledelse – Hvordan vi opnår mere ved at snakke mindre 

Tænk, hvis du som leder kunne skabe bedre trivsel på arbejdspladsen ved hjælp af mere stilhed. Tanken lyder måske usædvanligt. Men det kan du ifølge ledelsesrådgiver Bastian Overgaard faktisk godt.

I sin anmelderroste bog Støjfri ledelse – Hvordan vi opnår mere ved at snakke mindre fortæller han om, hvordan danske ledere har sparet tid, reduceret stress samt skabt bedre samarbejde – blandt andet ved hjælp af mere stilhed på møderne. Indholdet bliver understøttet af sprogforskning, hjerneforskning og adfærdsforskning. 

Til dagligt rådgiver Bastian Overgaard forskellige organisationer i, hvordan de kan opnå effektive møder med mere ro, respekt og overskud ved at skære “støjen” fra. Du kan altså se frem til en bog, der bygger på både forskning, egne erfaringer og eksempler.

Luk

Arbejdslivets svære følelser af Jacob Thorsen

Arbejdslivets svære følelser af Jacob Thorsen

Bog 5: Arbejdslivets svære følelser

Arbejder du ofte med andre mennesker, og er samarbejdet til tider hårdt? Eller underviser du på området? Er svaret ja, kan vi i høj grad anbefale bogen Arbejdslivets svære følelser – Om håndtering af stærke kræfter i organisationer, der arbejder med mennesker

Her fortæller forfatter Jacob Thorsen om, hvordan du bedre kan forstå dine følelser, tale om dem og håndtere dem professionelt. På den måde kan du blive inspireret til at håndtere svære følelser, hvilket er vigtigt for at skabe en bedre trivsel på arbejdspladsen.

Selv har Jacob Thorsen siden 2017 været selvstændig organisations- og krisepsykolog. Hans fokus er at skabe dialog blandt medarbejdere, mellem medarbejdere og ledelse samt på tværs af organisationen. Derudover arrangerer han kurser og holder foredrag om, hvordan medarbejdere samt ledere kan blive den bedste udgave af sig selv.

Arbejdslivets svære følelser har konkrete sager fra social- og sundhedssektoren. Bogen er dog for alle, hvor arbejdet eller studiet med andre mennesker er en del af hverdagen.

Luk

Snart griner vi af 8-16-jobbet af Lise Dahl Arvedsen og Liv Otto Hassert

Snart griner vi af 8-16-jobbet af Lise Dahl Arvedsen og Liv Otto Hassert

Bog 6: Snart griner vi af 8-16-jobbet

Flere og flere danskere er på vej væk fra det traditionelle 8-16-job. Sådan lyder budskabet i bogen Snart griner vi af 8-16-jobbet - ledelse og arbejdsliv i den hybride organisation.

Forfatterne er ledelsesforskerne Lise Dahl Arvedsen og Liv Otto Hassert. De ser en tendens til, at danskerne vil væk fra gamle arbejdsmønstre, der strammer den fleksible arbejdsplads. Forandringen stiller krav til arbejdspladserne, hvis de ønsker at fastholde og tiltrække medarbejdere i fremtiden.

Derfor har forfatterne skrevet denne fagligt stærke bog, der giver dig:

  • Indblik i organisatoriske strømninger og paradigmeskift, der præger arbejdslivet
  • Inspiration til at løse de udfordringer, som ledere kæmper med i transformationen
  • Forslag på værktøjer til at skabe fælles forandringer i hybride organisationer

Snart griner vi af 8-16-jobbet giver inspiration til ledere og dig, som er underviser, til studerende og alle andre, som arbejder inden for organisation og ledelse.

Leder du efter flere vinkler på trivsel?

Du kan finde flere bøger, som kan gavne arbejdsplads og arbejdsmiljø hos Akademisk Forlag.